Kinderen vluchten alleen of met hun familie voor oorlog, geweld, extreme armoede en natuurrampen. Oorzaken waar ze niets aan kunnen doen, maar waarvoor ze wel de hoogste prijs betalen. Leren, spelen, gezond opgroeien in een veilige omgeving: dat zit er niet in als kinderen op de vlucht zijn. Wij bieden hulp in conflictregio’s, in Europa en ook in Nederland komen we op voor de rechten van ieder kind.
Als we aan mensen op de vlucht denken, staan we er meestal niet bij stil dat het heel vaak om kinderen gaat. Het totale aantal mensen op de vlucht is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, en kinderen maken bijna de helft van het totaal uit. Hieronder vallen zowel de kinderen die naar een ander land zijn gevlucht als de kinderen die binnen hun eigen landsgrenzen ontheemd zijn geraakt.
Terwijl het aantal ontheemde en gevluchte kinderen een recordhoogte bereikt, schiet de toegang tot essentiële steun en diensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en bescherming tekort. Ongeveer twee derde van alle gevluchte kinderen staat ingeschreven in het basisonderwijs, terwijl slechts ongeveer een derde van de gevluchte jongeren naar de middelbare school gaat.
Een heel groot deel van de gevluchte kinderen komt uit Syrië en Afghanistan. Veruit het grootste deel van de kinderen die op de vlucht zijn, blijft in de regio. Zo vangt Turkije het grootste aantal vluchtelingen uit het Midden-Oosten op. Een vierde van het aantal vluchtelingen dat in 2021 naar Europa kwam was kind. Veel gevluchte kinderen zijn alleen, zonder ouders of toezicht. Zij hebben hun huis, familie en alles wat bekend was, achtergelaten. Ontheemde kinderen - of ze nu vluchteling, asielzoeker of in eigen land ontheemd zijn - kunnen worden geconfronteerd met ernstige risico's voor hun welzijn en veiligheid. Wereldwijd maken kinderen ongeveer 34% uit van de ontdekte slachtoffers van mensenhandel.
Nog voordat kinderen op de vlucht aan de gevaarlijke overtocht beginnen, hebben ze al heel wat ontberingen moeten doorstaan. Dat vluchtelingen ondanks alle gevaren besluiten om de tocht naar Europa te maken, heeft alles te maken met de omstandigheden thuis. Die zijn zo uitzichtloos dat ze er alles voor over hebben om opnieuw te kunnen beginnen. Zelfs als dat met gevaar voor eigen leven is.
Twee meisjes spelen buiten in een Irakees vluchtelingenkamp.
© UNICEF/Anmar/2017