Ivoorkust heeft een enorm afvalprobleem. Dagelijks komt ruim 288.000 kilo plastic uit hoofdstad Yamoussoukro terecht op stortplaatsen in de armere gemeenschappen. Tegelijkertijd gaan in het West-Afrikaanse land 1,6 miljoen kinderen en jongeren niet naar school.
Montenegro heeft bijna de hoogste jeugdwerkloosheid van Europa: 46,5 procent van de jongeren in Montenegro was in 2020 werkloos. Dit komt doordat het onderwijs in Montenegro niet goed aansluit op de arbeidsmarkt.
Oeganda is in Afrika het land dat de meeste vluchtelingen opvangt: 1,3 miljoen (op een bevolking van 34 miljoen). De meeste vluchtelingen komen uit Zuid-Soedan en Congo, en meer dan de helft is kind.
Afghanistan staat bovenaan de lijst van gevaarlijkste landen. Toch moesten vorig jaar bijna een half miljoen Afghanen gedwongen terugkeren, waarvan zo’n 1.700 alleenreizende kinderen. Deze kinderen zijn enorm kwetsbaar.
In Vietnam heeft slechts 17 procent van de kinderen in afgelegen gebieden toegang tot internet. UNICEF zet zich in om deze digitale kloof te dichten, zodat digitaal onderwijs ook voor deze kinderen bereikbaar is.
In het noorden van Oeganda leven veel kinderen die gevlucht zijn uit Zuid-Soedan en de Democratische Republiek Congo, op zoek naar een veilig thuis. UNICEF biedt deze kinderen kinderbescherming en psychosociale ondersteuning.
Veel Turkse kinderen en Syrische vluchtelingen die in Turkije wonen, leven in armoede. In plaats van hun kind naar school te sturen, zien veel gezinnen geen andere mogelijkheid dan hun kind te laten werken.
Voor de Afrikaanse oostkust ligt een van de grootste eilanden ter wereld: Madagaskar. Een schitterend eiland met een unieke biodiversiteit. Dit prachtige maar kwetsbare land wordt steeds harder getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Gevolgen waarvan kinderen de zwaarste last moeten dragen.
Met dit project wil UNICEF de impact van klimaatverandering op kinderen verkleinen door scholen in Bolivia om te vormen tot ‘Groene Scholen’.
Voor de vele jongeren in Jordanië is een baan vinden moeilijk. Ondernemerschap biedt voor deze jongeren een uitkomst. UNICEF ondersteunt hen om met de juiste vaardigheden en middelen een bedrijf te kunnen opstarten.
In Soedan gaan zeven miljoen kinderen niet naar school. UNICEF brengt daar verandering in met behulp van digitaal onderwijs in afgelegen en achtergestelde gebieden.